Fastelavn på Ærø
Fastelavn på Ærø er stort for både børn og voksne. Her er traditioner som rendemasker og raslebørn en fast del af årets program, og du kan nemt være med.
Hvor børnene går maske om dagen, synger boller op og boller ned og i raslebøssen modtager en mønt som tak for sangen, render de voksne maske om aftenen fastelavnsmandag, og det er her du som gæst kan deltage i løjerne.
Åbent Hus og maskebal
Læg vejen forbi de lokale restauranter, som annoncerer med Åbent Hus for rendemasker eller maskebal til midnat (se begivenheder her nederst på siden).
Er du med til Åbent Hus, lægger nogle mærkværdige gæster med pibestemmer og masker vejen forbi i løbet af aftenen. De bliver budt på drikkevarer med sugerør, og så bliver der til stor morskab for alle fortalt røverhistorier - gerne om aktuelle temaer på øen, som de maskeklædte parodierer over.
Der er ikke stor forskel på traditionen fra by til by; dog er der den undtagelse, at i Marstal skal maskerne falde og identiteten tilkendegives, inden gæsterne forlader huset igen.
Er du med til maskebal, er du en del af det store maskefald til midnat, hvor alle rendemaskerne lader maskerne falde og giver sig selv til kende - ofte til stor overraskelse for også de øvrige rendemasker, som er løbet ind i hinanden hele aftenen, uden at vide hvem der var hvem.
Traditionen omkring rendemaskerne på Ærø
Traditionen med at "gå maske", som de lokale kalder det, blev efter sigende ført til øen for omkring 150 år siden af en skræddersvend fra Bregninge, som hentede ideen på Als. Traditionen finder også sted på Vestærø i forbindelse med Helligtrekonger i januar.
Historien lyder, at da gamle Maren i Leby skyldte skræddersvenden penge, forklædte han sig og havde nær skræmt livet af hende, da hun troede, at skræddersvenden var fanden selv! Og herfra tog udklædningerne fart.
Vil du selv gå maske?
I dag har mange lokale fyldte kister med udklædningstøj, og ellers holder foreningen Traditionen Tro til på Ærø Friskole; dem kan man også låne udklædningstøj af.
Måske kender du en lokal, du kan gå rundt med, og ellers kan du søge efter en i Ærø-grupper på Facebook.
Op til fastelavnsmandag plejer de lokale at annoncere i den lokale ugeavis og på Facebook, hvis de holder Åbnet Hus for rendemasker.
Godt tip: For ikke at blive afsløret på din formentlig manglende dialekt, kan du fx optræde som tavs general.
Børnenes fastelavn på Ærø
Meget tidligt om morgenen fastelavnsmandag kan du møde en larm uden lige, hvis du befinder dig i Ærøskøbing. Her vækker børn med familier nemlig byen med grydelåg og sang. Alle slutter af hos bageren, som byder på friske "Hetvier", en slags fastelavnsbolle, som stammer fra Sønderjylland, og som stadig kan fås på Ærø. Den tradtition kan du også være med til; hold øje med info på Facebook.
I løbet af dagen kan du også møde en masse udklædte børn på hele øen; de går nemlig rundt og rasler og synger fastelavnssange for dem, der åbner døren.